Tens la joia amagada a les muntanyes i als rius, tens la pau de les estrelles i el silenci del sol.
Els ocells que tu empares m'ho han dit...

dimecres, 20 de maig del 2015

Esdevenir autònoms amb l’energia dels altres


Núria Martínez @nuria_marfe

Article de la coordinadora de la nostra escola Adhara i Vicepresidenta del MCECC a la revista Estris:
http://www.estris.cat/ca/notices/2015/03/esdevenir-autonoms-amb-l-energia-dels-altres-623.php

A l’esplai, cada cop que dissenyem els objectius a treballar amb els infants o joves, apareix el fet de desenvolupar l’autonomia. Com a monitors, eduquem perquè infants i joves esdevinguin persones autònomes en les diferents esferes de la seva vida i, com a responsables d’esplai, seguim treballant per tal que els monitors siguin suficientment autònoms a l’hora de portar a terme la seva tasca.

Ara bé, què significa això? Ser una persona autònoma implica tenir capacitat per prendre decisions. Per fer-ho, però, un ha de tenir prou capacitat per analitzar l’entorn i escollir amb criteri, i alhora, assumir tant els riscos com les responsabilitats que se’n derivin.

L’educació en el lleure pot contribuir de manera clau en el desenvolupament de l’autonomia. A l’esplai cadascú és essencial i ens agrada oferir una atenció personalitzada, treballant paral•lelament la consciència de grup i de comunitat. Volem persones capaces d’autogovernar-se i decidir el seu propi camí, però, conscients que formen part d’una societat en la qual s’han de comprometre. Ser autònom no significa fer allò que un vol sense tenir present la resta. Ans al contrari, una bona autonomia s’hauria de desenvolupar tenint en compte els altres per construir plegats.

El lleure ens permet compartir petites experiències, sentiments, pors, èxits... És on aprenem a escoltar i valorar les opinions dels altres i al mateix temps a expressar les nostres. Tot plegat ens fa créixer i mica en mica anem forjant la nostra personalitat, construint una manera de veure i entendre el món gràcies al contacte amb els altres.

Conèixer-nos per treballar allò en què ens sentim més febles i fer-ho a través del grup.

La societat necessita persones autònomes capaces de prendre decisions amb responsabilitat i criteri i conscients que l’intercanvi amb els altres no és aliè en aquest desenvolupament personal.